Pro Naturaw zgodzie z naturą
+48 600 35 28 35

Otręby

Otręby pszenne

Otręby pszenne

Opakowanie: 300g

Otręby owsiane

Otręby owsiane

Opakowanie: 300g

Otręby orkiszowe

Otręby orkiszowe

Opakowanie: 300g

Naturalne otręby


Otręby są w 100% naturalnym ubocznym produktem przemiału zbóż. Ta zewnętrzna osłonka ziarna zawiera całe bogactwo błonnika i witamin. Kojarzą nam się przede wszystkim z dietą, ale tak naprawdę powinny stanowić ważny element zbilansowanych posiłków każdego człowieka.

Postaw więc na zdrowie i naturę, wybierając otręby. Nadal niedoceniane, skrywają w sobie ogromny potencjał. Potencjał, który pozwala przyrządzić smaczne i zdrowe posiłki dostarczające moc składników odżywczych. Najbardziej popularne otręby to te, pozyskiwane z pszenicy i żyta. Na rynku dostępne są również otręby ryżowe, gryczane czy owsiane. Te ostatnie od wieków królują na naszych stołach w postaci owsianki czy zupy mlecznej. Dostępne w naszej ofercie otręby stanowią doskonałe źródło błonnika wspierającego prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Dlaczego otręby są zdrowe?


Ze względu na zawartość witamin (przede wszystkim z grupy B, a także witaminy E), błonnika oraz mikroelementów (chrom, cynk i magnez). Stanowią ważny element diety osób chorujących na cukrzycę.

Często kojarzą się z dietami odchudzającymi, ze względu na sporą zawartość włókna pokarmowego, które daje uczucie sytości i sprawia, że nie czuje się głodu. Dodatkowo otręby wspomagają perystaltykę jelit, przez co mają działanie przeczyszczające. Zaleca się ich stosowanie w profilaktyce raka jelita grubego. Ale uwaga! Nie należy przesadzać z ilością spożywanych otrębów. Dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka to około 30-40 gramów (czyli nie więcej niż trzy łyżki stołowe). Nadmiar – jak we wszystkich produktach – może być szkodliwy.

Jak przygotować otręby?


Otręby można dodawać praktycznie do każdego dania (samodzielnie, jako dodatek, wymieszane różne rodzaje): do mąki, do ciasta, do chleba. Możesz je stosować np. z jogurtami lub jako zamiennik bułki tartej do panierowania. W niektórych przepisach otręby są nawet stosowane jako zakwas. Doskonale sprawdzają się też jako dodatek do muesli czy granoli. Wzbogać więc nimi codzienny jadłospis i zapomnij o głodzie!

Dzięki swojej niskokaloryczności otręby są w ostatnich czasach częstym gościem na naszych stołach. Używając ich jako zdrowego uzupełnienia posiłków, nie tylko wzbogacamy dietę, ale również dbamy o naszych najbliższych. Posiadamy szeroki wybór otrąb, wśród których wyróżnić można otręby naturalne: pszenne, orkiszowe i owsiane. Wszystkie powstają w procesie oczyszczania całych ziaren różnych zbóż z POLSKICH PÓL. Dzięki temu masz pewność ich doskonałej jakości. Otręby to samo zdrowie.